Bij een nieuw leren tuig moet je voor gebruik het leer twee tot drie keer oliën. Olie trekt in het leer en maakt het leer zacht. Leer kun je vergelijken met spiervezels die evenwijdig aan elkaar lopen. En als je er olie op doet, gaan die vezels makkelijker langs elkaar glijden. Let op dat je niet te veel oliet. Dan gaan de vezels weer te makkelijk glijden en trek je bij wijze van het hele leer uit elkaar.
Invetten leer
Na het oliën doe je het leer in het vet. Vet trekt er niet in, maar blijft erop liggen en beschermt dus het leer. Na gebruik van het tuig kun je het leer met een beetje lauw water of een klein sopje reinigen. Niet te veel en ook niet boenen. Voor het reguliere onderhoud gebruik je zo nu en dan vet. Het oliën doe je niet meer dan een of twee keer per jaar. Bij veel gebruik van het tuig blijft het ook wel zacht en dan hoef je niet eens veel te oliën. Vergelijk het met je schoenen. Daar doe je nu en dan vet op omdat het kaal wordt, maar niet omdat het uitdroogt. Door het dagelijks gebruik blijft leer soepel.
Onderhoud kunststof tuig
Kunststof heeft als voordeel dat je het zo goed als niet hoeft te onderhouden. Schoonmaken kan met een gewone waterstraal. Niet met hoge druk, want dan spuit je de stiksels kapot. Als het kunststof dof wordt of stroef gebruik je een beetje groene zeep of siliconenspray. Daar wordt het kunststof weer lekker glad van.
Juliette Post/De Menner