Over leren leidsels en lasnaden


Waar je bij de aanschaf van een leren leidsel op moet letten, is de hoeveelheid lasnaden en de plaats waar deze lasnaden zich bevinden. In algemene zin geldt hoe minder lasnaden hoe beter. Een lasnaad die blijft steken in je leidselogen of een las van het leidsel precies in je handen hebben liggen, is iets dat je wilt voorkomen.

Waarom zitten lasnaden in leidsels?


Het leer van leidsels is afkomstig van koeienhuid. Een koe heeft vanzelfsprekend een bepaalde lengte en als er repen gesneden worden uit een koeienhuid zijn die repen bijvoorbeeld 1,5 meter lang. Als er dan een leidsel van 2,5 meter gemaakt moet worden, zijn daar twee huidrepen voor nodig. Op de plek waar die twee repen over elkaar zijn gestikt, krijg je een lasnaad. Als die las precies in je handen ligt, heb je dat dikkere, toch wat stugge deel van het leidsel in je handen. Dat wil je niet. Daarom moet je een maatleidsel kopen. Dus als je met een Shetlander ment, koop je een Shetlanderleidsel, heb je een KWPN’er dan koop je een full leidsel en als je een pony hebt, die wat verder voor de wagen staat, moet je misschien een cob leidsel nemen. Als je weet hoe lang het leidsel vanaf het bit tot de hand is en je weet hoe ver je pony voor de wagen staat, ben je er zo uit. Er zijn ook leidsel zonder las. Die zijn veel duurder, want die moeten ze als het ware rondsnijden uit zo’n koeienhuid. Dan gaat zomaar een halve huid op aan één leidsel en dat is vanzelfsprekend een stuk duurder.

Tweespanleidsels


Dan heb je nog de tweespanleidsels. Die moeten helemaal op maat zijn, aangezien zo’n leidsel op een gegeven moment splitst. Je leidselogen zitten op het schoftje en de splitsing met de gespen moet daar dus ruim achter blijven. Eigenlijk moeten deze gespen zich boven de kont van je pony of paard bevinden. Als je de bocht omgaat en je zit met je gesp tegen het leidseloog aan, kunnen de paarden de bocht niet goed om, omdat het buitenpaard niet genoeg ruimte krijgt. Bij een tweespan is het daarom heel belangrijk dat je de juiste maat hebt. Tevens wil je ook hier de gesp of lasnaad niet in je handen hebben liggen.

Meer informatie over soorten leidsels vind je in deze blog.

Juliette Post/De Menner

Bekijk ook deze berichten